Motor rijles

KNMV Gecertificeerd Instructeur
Bij onze rijschool krijg je motor-rijles van een KNMV Gecertificeerd Motorrij-instructeur. Deze zware zesdaagse opleiding garandeert dat je motorrijles krijgt op een aanmerkelijk hoger niveau dan wettelijk vastgesteld. Enkele voorbeelden:

 • Het geven van motorrijles in het verkeer met maximaal twee kandidaten.
 • Meerijden of volgen met de motor en dus niet met de auto.
 • Het dragen van goede beschermende kleding en er op toezien dat de kandidaat ze ook draagt. De leerlingen die nog geen eigen motorkleding hebben mogen ze bij onze rijschool gratis lenen. Wij gaan echter verder dan de meeste rijscholen in de regio: bij ons leen je niet alleen helm, handschoenen en motorjas maar ook een motorbroek! In tegenstelling tot andere rijscholen vinden wij het geen goed idee om in jeans te lessen. VEILIGHEID VOOR ALLES!!!
 • Les geven volgens de door de KNMV ontwikkelde leskaart met daarop het complete programma dat de kandidaat moet doorlopen

Motorrijles avb1 met leerling

DE THEORIE
Als je motorrijles wil nemen dan moet je beschikken over een autorijbewijs (B) of wanneer je dat nog niet hebt, een theoriecertificaat A (motor)
Dit betekent dat leerlingen zonder autorijbewijs eerst de theorie moeten halen voordat ze mogen lessen. In ieder geval moet iedereen moet voor zijn praktijkexamen (of Tussentijdse Toets) zijn theoriecertificaat gehaald hebben.

Theorieopleiding en –examen
De theorie is in principe zelfstudie. Boeken en cd-rom kun je eventueel tegen scherpe prijzen gewoon bij de rijschool aanschaffen. Heb je vragen over de leerstof dan stel je die gewoon even onder je praktijkles. Heb je meer hulp nodig dan kun je altijd een privétheorieles boeken.
Het theorie examen bestaat uit 50 ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal in moet vullen. Je bent geslaagd als je minimaal 44 antwoorden goed hebt.

DE PRAKTIJK
Je moet 2 praktijkexamens afleggen:

 • Examen Voertuigbeheersing (AVB)
 • Examen Verkeersdeelname (AVD)

Voertuigbeheersing
In deze lessen leer je omgaan met je motor. Je moet in totaal 12 oefeningen “kennen en kunnen” waarvan je er op je examen 7 moet doen. Deze oefeningen zijn verdeeld in 4 clusters:

 1. lopen met de motor en in een vak parkeren ( één oefening, is verplicht)
 2. langzame cluster: 5 oefeningen met langzame snelheid waarvan 1 verplicht en 1 naar keuze van de examinator
 3. snelle cluster: 1 oefening verplicht en 1 naar keuze van de examinator
 4. remmencluster: 1 oefening verplicht en 1 naar keuze van de examinator

Je bent geslaagd als je minstens 5 oefeningen voldoende hebt maar er mogen niet 2 oefeningen in hetzelfde cluster onvoldoende zijn.

Meer informatie over deze oefeningen kun je vinden op: http://rijbewijs.cbr.nl/pdf/Motoroefeningen.pdf

Verkeersdeelname
In deze lessen gaan we nu “echt de weg op”. We besteden ruimschoots aandacht aan de belangrijkste principes van het motorrijden. Hierbij kun je denken aan: een juiste positie kiezen, “zicht halen”, je bochtentechniek verder ontwikkelen, inhalen etc, etc,. Dit gebeurt gedeeltelijk binnen maar veelal ook buiten de bebouwde kom.

Tijdens de rijles word je bij onze rijschool altijd met een motor gevolgd dus niet met een auto. Alleen vanaf de motor kan jouw instructeur jou echt begeleiden en ook dingen voordoen!
Je praktijkexamen duurt 55 minuten. De examinator volgt met de auto en let daarbij onder meer op je kijkgedrag, je positie, en of je rekening houd met anderen.

Ook bij motorrijles is het mogelijk om een Tussentijdse Toets te doen. De laatste ontwikkelingen zijn dat dit steeds vaker gebeurt. Ikzelf heb er heel goede ervaringen mee. Het kan je slaagkans gemakkelijk met zo’n 15% verhogen! In deze Tussentijdse Toets (op vrijwillige basis) kijkt de examinator naar jouw niveau en geeft je tips mee waardoor je makkelijker kunt slagen! Ook heb je op deze manier het examen “al eens meegemaakt” waardoor je je stukken zekerder zult voelen! Kortom: zeker het geld en de moeite waard!

Pakketten
Bij onze verkeersschool zit het rijlespakket heel simpel in elkaar:
We hanteren een prijs per losse les en een pakketprijs van 10 lessen (zie onze lesprijzenpagina). Daarnaast kun je een los Theorie-examen, AVB-examen, AVD-examen en Tussentijdse Toets kopen tegen zeer scherpe tarieven.

Dit biedt de volgende voordelen:

 • Het geheel blijft overzichtelijker! Doordat er geen aparte pakketten zijn voor AVB en AVD hoef je geen lessen “op te maken”. Je begint met een 10 lessenpakket en neemt daarna eventueel weer een volgend pakket. Als de tijd rijp is ga je op voor je AVB examen. De resterende lessen worden dan gewoon omgezet naar AVD lessen!
 • Gespreide betaling. Je betaalt per pakket. Doordat de pakketten klein zijn gehouden hoef je niet het hele bedrag ineens op te hoesten. Per examen krijg je een aparte rekening maar pas wanneer het wordt aangevraagd! Dit betaal je dus niet onnodig weken van te voren!
 • Het teveel aan lessen wordt terug betaald. Stel: van je laatste pakket had je 4 lessen niet nodig: dan krijg je die gewoon terug betaald, je neemt dus nooit teveel lessen!
 • Eventueel kun je zelfs gewoon per losse les betalen!

Motorrijles avb2
Lichte of zware motor?
Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A
Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft, hangt af van het motorvermogen, je leeftijd en ervaring:

 • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
 • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.Dit laatste vervalt per 31 dec 2013
 • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A? Dan verandert er voor u niets.