Aanhangwagen (E)

Aanhangerrijbewijs

Haal nu het aanhangerrijbewijs! Plan nu jouw BE-opleiding!

 

Ga je binnenkort op vakantie met de caravan of ben je vaak met grotere aanhangwagens op de weg? Afhankelijk van het gewicht kun je zonder BE-rijbewijs al met een aanhanger rijden. Als de aanhanger meer dan 750 kilo bedraagt en de aanhanger met auto samen boven de 3.500 kilo uitkomt, dan heb je wel een BE-rijbewijs nodig. Voor het rijden met een aanhanger dien je alleen een praktijkexamen af te leggen.

 

Wij bieden de volgende mogelijkheden:

  • Individuele dagopleiding. Deze bestaat uit 1 of 2 dagen.
  • Duo-opleiding. Samen met bijv. je partner het BE-rijbewijs halen. Zo leer je van elkaar.
  • Wil je liever losse BE-lessen nemen, dan kan dit ook. Je lest minimaal met een les blok van 2 uur achter elkaar.

 

De aanhanger proefles:

Na een korte introductie starten we de proefles. Zo weet je precies wat je staat te wachten bij de eerste proefles aanhanger rijden. Om te wennen aan de aanhanger zullen we starten op een rustige weg. Heb je al ervaring? Onze rijinstructeur zal inschatten wat je al kan en hier verder op inspelen. Na afloop van de proefrit kunnen wij al goed inschatten hoeveel vaardigheden je met de BE-combinatie hebt. Vervolgens krijg je van ons een vrijblijvend en eerlijk lesadvies.

 

De BE-theorie:

De BE-opleiding bestaat uit een kort stukje theorie waar een goede voorbereiding noodzakelijk is. Vragen als, vanaf welk gewicht dien je met een aanhanger te rijden, wat houden de papieren in en wat zijn de wettelijke eisen aan de inrichting van een aanhangwagen worden uitgelegd.

 

De BE-praktijk:

Tijdens de praktijkopleiding leer je de fijne kneepjes van het rijden met een aanhanger. Je leert onder andere inparkeren, aan- en afkoppelen en achteruitrijden in zowel een rechte lijn als in een bocht. Ook wordt aandacht besteed aan de controlehandelingen en de documenten die bij deze combinatie horen. Op deze manier ga jij goed voorbereid op examen. Het aantal lessen dat je hiervoor nodig hebt is verschillend per persoon.

 

Samengevat houden de theorie- en praktijklessen in:

  • Op de juiste wijze interpreteren van de gegevens uit de kentekenbewijzen: kortom mag je de aanhanger met de auto trekken? De toegestane maximum massa is het lege gewicht + het laadvermogen.
  • Op een veilige wijze aan het verkeer deelnemen
  • Het uitvoeren van bijzondere verrichtingen

 

Wist je dat, je met een rijbewijs-B alleen een aanhangwagen achter je auto mag koppelen in de volgende situaties:

  • Rijbewijs B: personenauto met aanhangwagen van max 750 kg.
  • Rijbewijs B: toegestane maximum massa van (auto + aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg. De aanhanger mag in dit geval dus zwaarder wegen dan 750 kg.
  • Rijbewijs BE: wanneer de toegestane maximum massa van de combinatie meer bedraagt dan 3500 kg.

 

Plan jouw proefles in

Wat kies jij? Individuele of DUO-lessen? Neem contact op met ons kantoor en dan spreken wij een proefles met je af. Na deze proefles krijg je een eerlijk en deskundig advies.

 

Opleidingen op maat

Ben je een bedrijf en heb je meerdere kandidaten tegelijk? Op verzoek kunnen wij de BE-opleiding aanpassen aan jouw wensen voldoen. Neem contact op met ons kantoor.

Vraag direct een gratis proefles aan

[button target=”_self” hover_type=”default” text=”Gratis proefles aanvragen” link=”/inschrijven-contact/”]